Mibe kerül egy saját weblap?

Üdv néked kedves Olvasó! Ez a kis iromány azoknak készült, akik saját weblapot szeretnének, de mielőtt, vagy miután belevágnak, szeretnék tudni és megérteni, a „saját weblap” pontosan milyen költségeket és ezzel összefüggő teendőket von magával mindenki számára.

A szövegben megpróbálok tömör és érthető maradni, mégis szükséges jópár technikai részlet ismertetése, annak érdekében, hogy Te kedves Olvasó tudd, vagy legalább eséllyel sejtsd, ki, mikor, miért, milyen jogcímen kérhet Tőled pénzt.

Legalább az utolsó, „Kinek mit fizetek?” című szócikket olvasd el!

Ez az írás tehát megpróbál a Te szemszögedből úgy gondolkodni, mintha épp nulláról kezdenél saját weblap készíttetéséhez a további technikai kifejezések és folyamatok ismerete nélkül, és próbát teszek arra, hogy felkészítselek a várható teendőkre, kiadásokra, és segítsek átlátni az újoncok számára gyakran kaotikusnak tűnő kifejezések, feladatok és szerepek dzsungelén. Ennek megfelelően az alábbiakban sokszor elnagyolt, technikai szempontból kevéssé precíz, viszont remélhetőleg érthető és példákkal alátámasztott magyarázatokkal találkozhatsz.

Áttekintés

Kezdjük egy áttekintő leírással, miből is áll egy saját weblap, hogy működik, minek kell történnie, mire a weblapodat a világ minden pontján elérhetik. A dolog alapvetően nagyon egyszerű, a saját weblapodhoz elengedhetetlenül tartalomra, tárhelyre és domain (DNS) névre lesz szükséged, mindhárom kifejezés után megpróbálok érthető magyarázatot adni arról, mi is az adott dolog:

  • Tartalom - azok a szövegek, adatok, képek, filmek, zenék és egyéb kinézeti („design”) elemek, melyek a weblapodat alkotják, ezek jelennek meg a böngészőben, ha a saját weblapodat meglátogatják. A tartalom létrehozása és karbantartása három részfeladatra bontható: adatfelvitel, programozás, webdesign (arculat, megjelenés). Ezeket - a feladat mértékétől függően - általában különböző emberek is végzik.
  • Tárhely - egy Internetre csatlakozó számítógép általában nyilvánosan elérhető területe, erre kerül a tartalom. A tárhely minimum a tartalmat alkotó adatok tárolását és az Internetre való kiszolgálását végzi, de általában ehhez szorosan kapcsolódik a weblap adatait esetlegesen tároló adatbázis és a weblapot megjelenítő programokat futtató parancsértelmező (pl. PHP, CGI) is. A tárhely üzemeltetése általában önálló feladat.
  • Domain név - (más néven DNS név, vagy cím) ez az a név, mely a világ számára egyértelműen beazonosítja a weblapodhoz tartozó tárhelyet, általában .hu vagy .com végződésű nevekkel fogsz találkozni, mint pl. tricon.hu. A domain név üzemeltetése két részfeladatra bontható: fenntartói (regisztrátori) és szolgáltatói tevékenységre. Az előbbi jellemzően adminisztratív, papírozós tevékenység, általában nagyobb, erre a célra szakosodott cégek végzik (listájukat lásd itt), az utóbbi pedig technikai, a tárhelyszolgáltatáshoz hasonló feladat.

Az alábbiakban részletesen olvashatsz a fenti triumvirátushoz (tartalom, tárhely, domain) tartozó folyamatokról, személyekről és - főként - költségekről.

A tartalom

A tartalom alapját az adatok képzik, ezek gyakorlatilag azok az alapvető információk, melyeket a nagyvilág (Internet) tudomására szeretnél hozni. A weblapod jellegétől függően az „adat” lehet egy termék- vagy szolgáltatáslista, hírek, cikkek, fórumhozzászólások, kapcsolati információk, hirdetések, elérhetőségek, fényképek, videók, letölthető alkalmazások, vagyis a szó számítástechnikai értelmében „bármi”. Az adatok mindennapos felvitele és frissítése gyakran weblapkészítésben járatlan személy(zet) feladata, a feladat jellegéből kifolyólag ez a személy gyakran maga a weblap tulajdonosa, vagy annak megbízottja, ez a weblap életében folyamatos költségként jelentkezik. Az adatok jellemzően a tárhelyen vagy az azon található adatbázisban helyezkednek el.

Az adatok feltöltésére szolgáló felületet, az adatok megjelenítését, a rendelések, fórumok, kapcsolati űrlap, vendégkönyv vagy egyéb, az internetes közönség számára a weblapod szolgáltatásaként megjelenő funkciók betöltését a weblap programja végzi. A weblap programjának kialakítása a webprogramozó feladata, mely általában egyszeri költségként jelentkezik, plusz a felmerülő funkciómódosítások jelenthetnek időszakosan többletköltséget. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a jól, kényelmesen megalkotott webes program segíti az adatok felvitelét, ezáltal csökkenti a rendszeres karbantartás költségét, mivel a programozói és adatrögzítői feladatok mennyiségét is csökkenti.

A weblap kinézete, vagyis köznapi nevén a design általában a weblap programját megelőzően, vagy egyszerűbb esetben azzal egyidőben készül el, a design kialakítása a webgrafikus feladata, azonban alkalmazásához a webprogramozóra is szükség lehet. Ez általában a webprogramozáshoz hasonlóan kezdetben nagyobb, később esetenként kisebb költséggel jár, a design és a program kialakítását gyakran egy személy végzi el.

A tárhely

A tárhely, ahogy említettem, jellemzően több részből áll, ezek azonban a weblap megjelenítésének érdekében összetett egészként funkcionálnak. A tárhelyet jellemzően valamilyen távoli fájlelérést lehetővé tevő csatornán (FTP, SCP), az adatbázist pedig webes felületen, vagy közvetlen erre a célra szolgáló programmal lehet elérni. Ez általában a webprogramozó feladata, de a tartalom frissítése is néha ezen a csatornán zajlik. A tárhely fenntartása rendszeres költséget ró a weblap tulajdonosára. Ennek oka, hogy a tárhely fenntartására szolgáló számítógép amortizációját, folyamatos felügyeletét, valamint az Internetes kapcsolat fenntartását szintén rendszeresen kell végezni. Lehetőséged van saját számítógép vásárlására és karbantartására is, ez azonban megfelelő szaktudást igényel és összességében csak akkor lesz olcsóbb, ha a weblapod már bizonyos méreteken és látogatottságon túl nőtt.

A domain név

Tapasztalatom alapján a kezdő weblaptulajok számára az egyik legnehezebben megemészthető fogalomkör a domain név, ezért érdemes megértésébe kis energiát fektetned, mivel mind technikai, mind pénzügyi szempontból megosztott területről van szó.

A domain név egyrészt jogi, adminisztratív fogalom, tehát iratkezelési feladatok tartoznak hozzá, másrészt technikai teendők is vannak vele. Tehát szükség lesz egy regisztrátorra és egy szolgáltatóra, akik külön feladatokat látnak el.

A domain regisztrátor: Egy adott domain név birtoklásához azt a domain névhez tartozó regisztrátori szervezetnél be kell jegyeztetni. A .hu végződésű domainnevekhez tartozó regisztrátori teendőket ellátó magyar cégek listáját itt találod. A domain regisztráció egyszeri, a regisztráció utáni rendszeres adminisztratív fenntartás állandó költséget jelent a domain tulajdonosa számára.

Új magyar, azaz .hu végződésű domain regisztrációjához az egyik regisztrátortól kell egy űrlapot letöltened, kitölteni benne a szükséges adatokat, beleértve a technikai szolgáltatás adatait, majd alapesetben két hétig várakoznod kell, hogy a domaint bejegyezzék. Hogy melyik domainnév szabad, itt ellenőrizheted. Fontos: ha valakitől domain nevet vásároltál, szintén át kell regisztráltatnod a saját nevedre.

A domain szolgáltató: A domain szolgáltatása a regisztrációtól elkülönített feladat. A domain technikai fenntartásához - más néven a domain szolgáltatásához - szükség van az Internetre csatlakoztatott legalább két számítógépre (ún. elsődleges és másodlagos DNS szerver), melyek az adott domain név azonosító adatait szolgáltatják. A domain technikai fenntartását a domain szolgáltatója végzi, ez rendszeres költséget ró a weblap tulajdonosára. Ennek oka a tárhely szócikkben leírtakéhoz hasonlatos, nem véletlen, hogy a tárhely és a domain szolgáltatást gyakran ugyanaz a személy vagy cég végzi. Egyes cégek megtévesztően egybevonják a domain regisztráció, bejegyzés, fenntartás és szolgáltatás fogalmait, légy biztos benne, hogy két, részben független, dologról van szó.

A domain név felépítéséről

A domain név fontos tulajdonsága, pénzügyi szempontból is, hogy pontokkal elválasztva, balról jobbra egyre kevesebb féle létezhet belőle, tehát egyre rövidebb nevet egyre „drágább” szerezni.

Magyarázatként vegyünk egy példát: az asztalos.tricon.hu domain név három részre osztható: hu, tricon és asztalos.

Ezek közül a hu az úgy nevezett felső, vagy első szintű domain, ebből egy országnak jellemzően csak egy lehet, Magyarországhoz a .hu, angliához a .uk, stb… ilyen címet nem fogsz tudni vásárolni.

A tricon, vagy pontosabban összevonva tricon.hu a második szint, mely általában egy országon belül egy szervezethez, céghez vagy magánszemélyhez tartozhat, általában a felső szintű domain regisztrátori szervezeténél kell bejegyeztetni, ennek a regisztrációnak az adminisztratív, jogi fenntartása éves szinten pénzbe kerül.

Az egybevontan asztalos.tricon.hu címként írható ún. aldomain cím, ilyen címet bárki létrehozhat, aki rendelkezik egy felsőbb szintű domain címmel, vagyis pl. ezt a címet a tricon.hu tulajdonosa hozhatja létre, ennek megfelelően általában ez a legolcsóbb megoldás, az ingyenes tárhelyszolgáltatóknál általában hasonló felépítésű nevekkel találkozhatsz. Ha regisztráltatsz egy saját domaint, korlátlan számú ilyen aldomainnel rendelkezel automatikusan, ezek közül az egyik leggyakoribb a „www”, mint pl. a tricon.hu domain esetén www.tricon.hu.

Kinek mit fizetek?

A fentieket összefoglalva saját weblapod létrehozása és fenntartása során az alábbi költségekkel számolhatsz:

Miért? Mikor? Kinek?
design, kinézet, arculat egyszer a weblap készítésekor vagy esetleges átalakításakor web designer, esetleg webprogramozó
a weblap programja, „motorja” egyszer a weblap készítésekor vagy esetleges átalakításakor webprogramozó
tartalom karbantartása, frissítése rendszeresen tartalomfelelős, adminisztrátor
webtárhely rendszeresen tárhelyszolgáltató
domain regisztráció egyszer domain regisztrátor
domain adminisztratív fenntartás rendszeresen domain regisztrátor
domain szolgáltatás rendszeresen domain szolgáltató

Utószó

Remélem sikerült támogatnom saját weblapod költségeinek és a háttérben zajló folyamatoknak megértését, ha valami nem világos, esetleg kérdésed, javítandód van, kérlek fordulj hozzám bizalommal!

webhosting.txt · Utolsó módosítás: 2009-11-24 00:00 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0