Linux

„Ami a Linuxot olyan jóvá teszi: beleteszel valamit és az erőfeszítésed eredménye megsokszorozódik. Ez egy pozitív visszacsatolás.” (Linus Torvalds)

Sok éves tapasztalattal rendelkezem Debian Linux rendszerek építésében és üzemeltetésében.

Tervezés és felmérés

Egy kiszolgáló vagy felhasználói rendszer felépítésének első lépése az igények felmérése. A Linux ingyenes, rugalmas és sokrétű rendszer, melynek segítségével nagyon sok feladatnak megfelelő rendszereket építhetünk. A lehetőségek megfelelő kihasználásának alapvető feltétele a leendő működési környezet és felhasználási terület helyes felmérése.

Kiszolgáló

A Linux elsődleges felhasználási területe a biztonságos hálózati kiszolgálás. Legyen szó önálló internetes webszerverről, vagy esetleg Windows munkaállomásokat kiszolgáló irodai fájlszerverről, megfelelő megoldást találhatunk a nyílt operációs rendszer alkalmazásával.

LAMP

Az egyik leggyakoribb felhasználási terület az ún. LAMP, vagyis az integrált webkiszolgálói környezet. Az ehhez társuló egyéb szoftvermegoldások (WebDAV, FTP, stb…) segítségével minden kiszolgálási igénynek megfelelő rendszer alkotható.

Fájlszerver

A Windows rendszerekkel kompatibilis Samba fájlkiszolgáló, a klasszikus FTP szolgálktatás, a WebDAV webes publikációs megoldások és a biztonságos SCP protokoll a Linuxra elérhető többi lehetőséggel együtt az Interneten és az irodában használatos fájlszolgáltatási megoldások teljes tárházát nyújtja.

Levelező-kiszolgáló

A Postfix levelező kiszolgáló és a Dovecot IMAP és POP3 kiszolgáló kombinációja egy teljes, nyílt szabványokra épülő levelezési megoldást nyújt. A rendszer természetesen kiegészíthető SPAM- és vírusszűréssel, ezzel téve teljessé ezt a modern internetes levelezési megoldást.

Virtualizáció

A Linux rendszer számos virtualizációs megoldást támogat, melynek segítségével egy számítógépen több operációs környezet alakítható ki. A megoldás előnye a hardveres erőforrások hatékonyabb kihasználása mellett a biztonságosabb rendszerüzemeltetés, biztonsági frissítés és üzembiztos karbantartás lehetősége.

Hálózati szolgáltatások

A DHCP, DNS, LDAP és egyéb hálózati és infrastrukturális kiszolgálás mellett a Linux remekül alkalmas biztonsági tűzfal és router kialakítására is.

Egyéb szolgáltatások

A kiemelteken kívül számos más kiszolgálási lehetőség kialakítására van lehetőség, melyek sokrétűségét gyakorlatilag csak az informatikai lehetőségek korlátozzák.

Munkaállomás

A Linux grafikus munkaállomásként is megállja helyét. Főként irodai felhasználásra alkalmas, a LibreOffice irodai programcsomag és a Firefox webböngésző által nyújtott lehetőségek magasan megfelelnek az általános munkahelyi követelményeknek. Természetesen rengeteg egyéb alkalmazás közül választhatunk.

Referenciáim

linux.txt · Utolsó módosítás: 2011-07-16 00:00 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0