Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Összehasonlító nézet linkje

Előző változat mindkét oldalon Előző változat
sw [2011-07-15 19:39]
erno@rigo.info
sw [2011-07-16 00:00]
Sor 1: Sor 1:
-====== Szoftverek tervezése és fejlesztése ====== 
  
-Sok éves tapasztalattal rendelkezem különféle programozási nyelvekben írt szoftverek tervezésében és fejlesztésében,​ néhány munkámmal kapcsolatban további (angol nyelvű) információt kaphatsz a [[en:​blog|blog]] oldalaimon. Számos kisebb-nagyobb projektben vettem részt fejlesztőként,​ a legtöbb esetben tervezési és irányítási feladatom is volt. Az alábbiakban pár reprezentatív példát olvashatsz az elmúlt években elért, szoftverfejlesztéssel kapcsolatos eredményeimről. 
- 
-===== Ágens alapú intelligens megfigyelő- és vezérlőrendszer (Java) ===== 
- 
-Ezt a [[http://​jade.cselt.it|JADE]] és Linux alapokra épített beágyazott rendszert elosztott működésre,​ automatikus,​ vagy legalábbis automatikus módszerekkel támogatott konfigurációra és nagy rendelkezésre-állásra kellett felkészíteni. Az ágens alapú architektúra számos fejlesztési előnyt adott más technológiákkal szemben. Az egyes szoftveregységeket állapotgépekkel lehet leírni, mely alapján a keretrendszer automatikus migrációs,​ üzenettovábbító,​ döntési, párhuzamosítási,​ tagsági és egyéb szolgáltatásokat nyújt, akár egy mobil MIDP platform erőforráskorlátai mellett is. 
- 
-Az elképzelések szerint a rendszer prototípusa Ethernet hálózaton,​ [[http://​www.via.com.tw/​en/​products/​mainboards/​|VIA EPIA]] hardveren futott volna, melyet saját, illetve külső fejlesztésű egyedi mikrokontrolleres hardveren, [[http://​www.canopen.us/​|CAN buszos]] érzékelő- és beavatkozó hálózat egészített volna ki. 
- 
-Fél éves tervezési és fejlesztési munka után a projekt sajnos kifogyott a pénzből, ezért nem jutottunk el a prototípus rendszerig, mely egy új, modern technológiára épülő lakásautomatizálási rendszer alapjául szolgálhatott volna. A projektben vezető tervező és fejlesztő feladatkört töltöttem be a hardverfüggetlen elemek tekintetében. 
- 
-Java programozási nyelven, objektum-orientált fejlesztési és programozási technikával,​ gyakran UML eszközökkel támogatva - többek között - készítettem még: 
-  * magas párhuzamossági szintű, XML alapú csevegőszoba-szervert flash alkalmazásokhoz,​ 
-  * [[http://​mina.apache.org/​|apache mina]] alapú whois szervert a [[http://​www.domain.hu|.hu ccTLD]] számára, 
-  * orvosi alkalmazások közötti mediátor, adatkonverziós és üzenet-perzisztencia funkciókat ellátó integrációs szoftvert, 
-  * [[http://​oswing.sourceforge.net/​|openswing]] és [[http://​www.hibernate.org/​|hibernate]] alapú, grafikus tagsági adatbázis adminisztrátori felületet, egy pár ezer rekordot tartalmazó,​ kb. 15 táblás adatbázisra,​ az [[http://​www.mta.hu|MTA]] részére 
-  * az SZJF előírásainak tanúsított módon megfelelő [[http://​poker.wipcon.net|beléptetőrendszert]] pókertermek számára 
-  * stb... 
- 
-===== Webáruház és webmail (PHP) ===== 
- 
-Gyakorlatilag két független projektről van szó, melyet két külön megbízónak készítettem,​ azonban mégis egybe tartoznak, mert sok alapvető PHP technika kidolgozására nyílt lehetőségem a két fejlesztési fázis alatt. Mivel abban az időben még nem jelent meg a PHP 5, nem lehetett a fejlesztői környezet objektum-orientált szolgáltatásait megfelelően használni, így - fejlesztőtársammal - teljesen saját keretrendszer kialakításába fogtunk, melynek (tőlem már független) második verziója a [[http://​www.animakonyv.hu|mai napig üzemel]]. 
- 
-A webes munkáim nem maradtak ennyiben, több egyéb projektben is fejlesztettem illetve terveztem PHP alapú keretrendszereket és modulokat. Ismerem többek közt a template kezelés, gyorsítótárazás,​ sessionkövetés,​ adatbázis-alapú kép- és dokumentumkezelés,​ többnyelvűség,​ különböző autentikációs mechanizmusok,​ HTTP fejlécek, URL átírás és keresőszerver-barát oldalak készítésének módjait. 
- 
-PHP nyelven készítettem még: 
-  * többnyelvű,​ template alapú szállodai szobafoglaltság-adminisztrációs rendszert, 
-  * LAN adminisztrációs rendszert, mely a hálózati erőforrások felelőseinek,​ fizikai, hálózati címeinek, valamint domain neveinek nyilvántartása alapján generál DHCP, DNS szerver konfigurációkat,​ valamint Cisco switcheket SSH parancssori elérésen keresztül VLAN elérésre és MAC szűrésre programozó [[http://​expect.nist.gov/​|expect]] scripteket, 
-  * a [[http://​www.drupal.org|drupal]] CMS egyes moduljaihoz saját kiegészítéseket,​ 
-  * több nyelvű, moduláris döntéselőkészítő és dokumentációs rendszert települési önkormányzatok számára, 
-  * rengeteg egyéb kisebb-nagyobb webes alkalmazást,​ különböző célfeladatokra... 
- 
-===== Nagy teljesítményű hálózati szenzor (C) ===== 
- 
-Egy kevéssé publikus projektben lehetőségem nyílt az alacsony szintű TCP/IP hálózati ismereteim elmélyítésére,​ melyet egybe kellett kötnöm egy nagy áteresztő képességű,​ mégis bonyolult műveleteket végző, a hálózatot lehallgató üzemmódban ellenőrző szenzor megtervezésével. A szenzor az [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​OSI_model|ISO OSI rétegmodell]] második (adatkapcsolati) szintjétől egészen a hetedik (alkalmazási) szintjéig nyomon követi a megfigyelt hálózat forgalmát, vagyis lehetőséget ad az ARP kérdés-válaszoktól egészen pl. az email forgalom értelmezésére és elemzésére. 
- 
-A szoftvernek fel kellett készülnie,​ hogy több szálon üzemelve sem lesz képes a mindenkori aktuális hálózati forgalom teljes feldolgozására,​ ezért egy moduláris szerkezetű,​ C programnyelven írt szoftvert fejlesztettünk ki, mely képes a rendszer terheltségétől függően bizonyos funkcióit korlátozottan ellátni, azaz egyes moduljai futásidőben automatikusan ki- és bekapcsolódnak. A rendszer belsejében egy üzenettovábbító és ütemező egység üzemelt, melyet több más technikai modul is kiegészített,​ felhasználtuk többek közt a [[http://​www.complang.org/​ragel/​|Ragel]] állapotgép-fordító eszközt, a [[http://​libnids.sourceforge.net/​|libnids]] hálózati függvénykönyvtár egy általam továbbfejlesztett változatát és a [[http://​www.tcpdump.org/​|libpcap]] függvénykönyvtárat is. 
- 
-===== Parancssori oktató felület (bash) ===== 
- 
-<​note>​feltöltés alatt, addig is lásd [[http://​rigo.info/​tag/​bash?​do=showtag&​tag=bash|apróbb bash programjaimat a blog-ban]]!</​note>​ 
sw.txt · Utolsó módosítás: 2011-07-16 00:00 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0