Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Összehasonlító nézet linkje

migrating_to_openvz [2009-04-24 22:06]
erno@rigo.info létrehozva
migrating_to_openvz [2009-04-24 22:29]
erno@rigo.info
Sor 22: Sor 22:
 ===== Mit ===== ===== Mit =====
  
-Az elkészíteni kívánt rendszer elsődleges operációs rendszere ("​Hardware Node" - //​HN//​((ezen kívül még //HW//, //VE0// és //CT0// néven is nevezik))) csak a virtuális gépek futtatását és az alapvető rendszergazdai felületet nyújtó SSH szolgáltatást végzi, a HN által futtatott virtuális környezet az alábbi részekből áll (minden egyes pont egy külön virtuális gépet ("​Virtual Environment"​ - //​VE//​((nevezik még a "​Container"​ szó alapján //CT//-nek is))) jelöl):+Az elkészíteni kívánt rendszer elsődleges operációs rendszere ("​Hardware Node" - //​HN//​((ezen kívül még //HW//, //VE0// és //CT0// néven is nevezik))) csak a virtuális gépek futtatását és az alapvető rendszergazdai felületet nyújtó SSH szolgáltatást végzi, a HN által futtatott virtuális környezet az alábbi részekből áll (minden egyes pont egy külön virtuális gépet ("​Virtual Environment"​ - //​VE//​((nevezik még a "​Container"​ szó alapján //CT//-nek is))) jelöl) ​- a felsorolás egyben a VE-k standard indítási sorrendjét is megadja:
   - LDAP felhasználói adatbázis - feladata a rendszerben ismert felhasználók központi tárolása és adminisztrációja. Erre azért van szükség, mert az egyes VE-k karbantartása meglehetősen nehéz lenne, ha egy konkrét személyez tartozó nevet és jelszót az összes szolgáltatás esetében külön kellene felvenni és módosítani. Az LDAP segítségével hálózati azonosítási szolgáltatást nyújtunk a VE-ken futtató helyi - virtuális - hálózaton. Ez későbbiekben lehetővé teszi az egy darab HN-ről a több párhuzamosan futó HN-re való könnyebb áttérést is (vö: terheléselosztás).   - LDAP felhasználói adatbázis - feladata a rendszerben ismert felhasználók központi tárolása és adminisztrációja. Erre azért van szükség, mert az egyes VE-k karbantartása meglehetősen nehéz lenne, ha egy konkrét személyez tartozó nevet és jelszót az összes szolgáltatás esetében külön kellene felvenni és módosítani. Az LDAP segítségével hálózati azonosítási szolgáltatást nyújtunk a VE-ken futtató helyi - virtuális - hálózaton. Ez későbbiekben lehetővé teszi az egy darab HN-ről a több párhuzamosan futó HN-re való könnyebb áttérést is (vö: terheléselosztás).
   - DNS szolgáltatás - elkülönítése azért is célszerű, mert általában nem igényel a központi adminisztrátoron kívül más felhasználók (pl. ügyfelek) számára hozzáférést.   - DNS szolgáltatás - elkülönítése azért is célszerű, mert általában nem igényel a központi adminisztrátoron kívül más felhasználók (pl. ügyfelek) számára hozzáférést.
-  - MySQL (és más SQL szerverek) -  +  ​- SMTP szolgáltatás - egybekötve a SPAM- és vírusszűréssel,​ valamint a felhasználói mailboxok POP3 és IMAP protokollon való szolgáltatásával. A levelek fogadását (Dovecot) és küldését (TLS + SASL auth) LDAP alapú azonosítás előzi meg. 
 +  ​- MySQL (és más SQL szerverek) - Linux operációs rendszer szinten - a DNS-hez hasonlóan - ez sem igényel külön felhasználói hozzáférést,​ hiszen az SQL szerver saját felhasználó-adminisztrációval rendelkezik. A MySQL sajnos jelenleg nem támogat semmilyen más (pl. LDAP) azonosítást,​ ezért ezen a ponton mindenképp kettős felhasználó-adminisztrációra kell számítani (ahogy egyébként "​normál"​ esetben is). 
 +  - HTTP - az előző VE-k szolgáltatásaira építve ezen a ponton megkezdődhet a weblapok kiszolgálása. Ebben a VE-ben fut az Apache és a PHP, biztonsági okokból célszerűen kiegészítve az [[http://​mpm-itk.sesse.net/​|ITK MPM workerrel]]. Az esetleges WebDAV elérés az LDAP szolgáltatás segítségével valósítható meg. 
 +  - FTP - a céges tartalomfelelősök számára nyújtott fájlátviteli szolgáltatás célszerűen egy újabb VE-be kerül. A jogosultságkezelésről az FTP szerver az LDAP alapján gondoskodik.
  
 ===== Hogyan ===== ===== Hogyan =====
 +
 +<​note>​A dokumentumnak ez a része még fejlesztés alatt áll. Az itteni változtatások feltehetőleg visszahatnak majd a fenti szövegrészekre is!</​note>​
  
 ==== Előkészület ==== ==== Előkészület ====
Sor 34: Sor 38:
 A rendszer előkészítésének első lépése az OpenVZ virtualizációs technológia telepítése. Ehhez legalább a kernel lecserélésére és a szükséges adminisztrációs eszközök (vzctl, stb...) feltelepítésére van szükség. A rendszer előkészítésének első lépése az OpenVZ virtualizációs technológia telepítése. Ehhez legalább a kernel lecserélésére és a szükséges adminisztrációs eszközök (vzctl, stb...) feltelepítésére van szükség.
  
-Ezt követően szükség van a tervezett virtualizált rendszer alapjainak lefektetésére. +Ezt követően szükség van a tervezett virtualizált rendszer alapjainak lefektetésére. ​Első feladat az LDAP VE létrehozása és a rendszer felhasználóinak átemelése az LDAP adatbázisba. Ezt a virtualizált rendszer építése során még többször meg kell tenni, hogy az eredeti felhasználói adatbázis változásait követni lehessen, ezért ehhez egy migrációs script megírására lesz szükség.
  
 +A következő lépés a DNS szerver külön VE-be való költöztetése,​ mely nem okozhat elvileg különösebb problémát,​ mivel egy elég zárt konfigurációval rendelkező,​ önálló szolgáltatásról van szó. A DNS szerver konfigurációját ki kell egészíteni a helyi VE-k privát IP címeit tartalmazó forward és reverse címeket tartalmazó segédzónával,​ mely segítségével a VE-k egymás közti kommunikációja függetleníthető azok IP címétől.
  
  
migrating_to_openvz.txt · Utolsó módosítás: 2009-04-24 00:00 (külső szerkesztés)
CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 4.0 International
www.chimeric.de Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0